HELSINGIN YLIOPISTO BIO-KESKUS 3 / kutsukilpailuehdotus "MYLLY"

Helsingin Yliopisto ja Valtion Kiinteistölaitos järjestivät 5.5.-1.9.1998 kutsukilpailun

yliopiston bio-keskuksen kolmannesta rakennusvaiheesta. Kilpailuun kusuttuina olivat arkkitehtitoimistot Hannu Jaakkola Oy, Olli-Pekka Jokela Ky, Laatio Oy, Nurmela-Raimoranta-Tasa Oy sekä Rotko ja Hytönen Oy ja ARRAK Arkkitehdit Oy yhdessä. Kilpailun voitti Olli-Pekka Jokelan ehdotus "Takakansi".

Ehdotuksen "Mylly" kaupunkuvallisena ideana on päättää korkeiden laboratoriorakennusten nauha matalaan, peltoaukeamaan liittyvään neliömäiseen rakennnusmuotoon, jossa magneettitutkimustilat ovat vesiaiheeseen liittyvässä lisärakennuksessa.

Toimisto- ja tutkimusosan volyymi on jaettu "sisäkadun" ja "valopihan" avulla itsenäisiin rakennusosiin. Sisäkadun varteen sijoittuvat kaikki yhteistilat sekä yleisönpalvelutilat ja siltä laskeutuvat portaat keskeiselle valopihalle. Portaikosta avautuvat näkymät pihan ja laboratorioiden ylitse Viikin peltomaisemaan. Sisätilat on jäsennelty vyöhykkeittäin avoimeksi järjestelmäksi, jossa raskaat laboratoriotilat sijaitsevat sisäkadun ja valopihan ympärillä. Kevyet laboratoriot ja toimistot on sijoitettu rakennuksen ulkokehälle. Tauko- ja kokoustilot ulkoterasseineen on sijoitettu kulmauksiin. Sisätilojen ideana on luoda aktiivista ja kontaktiherkkää työympäristöä.

Rakennuksen 2-kerroksinen iv-konehuone on sijoitettu ylimmäksi keskelle rakennusta. Laboratorioiden hormistot on huoltosyistä sijoitettu sisäkadun ja valopihan ympärille.

Julkisivun puskurivyöhykkeet on yhdistetty tuloilman "kostutukseen", esilämmitykseen ja jäähdytykseen. Valokattojen kaksoisrakenne mahdollistaa myös niiden käytön ilmastoinnin osana.

Ulkoista ilmettä leimaa säältä suojaava kaksoisjulkisivu, jossa yläosan lasitukset vähentävät liikennemelua ja epäsuotuisia heijastuksia. Alaosan liimapuusäleiköt suojaavat rakennusta tunkeutumiselta ja liittävät julkisivun köynnöskasvien avulla luontoon.


HANKETIEDOT:
Kilpailun järjestäjät: Helsingin Yliopisto ja Valtion Kiinteistölaitos
Kokonaisbruttoala: 15 850 br m2
Tilavuus: 72 900 m3
Tekijät:Matti Rotko, arkkitehti SAFA / Rotko & Hytönen Arkkitehtitoimisto, Hannu Kiiskilä, arkkitehti SAFA / ARRAK Arkkitehdit Oy, Pekka Hytönen, arkkitehti SAFA / Rotko & Hytönen Arkkitehtitoimisto
Avustajat: Arttu Hyttinen, arkkit. yo ja tait. yo, Mari Koskinen, arkkit. yo ja tait. yo, Olli Sarlin, arkkit. yo ja tait. yo
Mallinnus: Juha Heino, arkkitehti SAFA
Pienoismalli: Seppo Lahti
Rakenteet: Kari Helminen, Di, Insinööritoimisto K & H Oy
LVI: Jukka Sainio, ins, Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy
Sprinkler: Markku Kauriala, Di, Paloteknillinen insinööritoimisto Markku KaurialaOy
Sä: Erkki Hakanen, ins, Projectus Team Oy