Villa Inkeri sijaitsee rinnetontilla Vierumäen Suurjärven rannalla. Tontille saavutaan ylärinteeseen sijoitetun autokatoksen kautta, laskeutumalla portaikkoja ja polkuja pitkin. Käynti päärakennukseen tapahtuu katetun kulkusillan kautta. Yläkerran tiloista ja terasseilta avautuu maisema lounaaseen Suurijärvelle. Alarinteessä, päärakennus ja saunatupa muodostavat yhdessä suojaisan pihan.

Villa Inkerin rakentaminen alkoi vuonna 2003 hirsirakenteisella saunamajalla ja kesäkeittiöllä. Materiaalina käytettiin koneveistettyä Karjalan keloa ja kulmaliitoksina tasanurkalle tehtyjä lohenpyrstöliitoksia. Saunatupa toimi päärakennuksen rakentamisen ajan työmaan tukiasuntona. Nyttemmin sitä käytetään alkuperäiseen tarkoitukseensa vierasmajoitukseen. Kesäkeittiö ja pukeutumistila avautuvat lasiliukuovien välityksellä terassille ja pihalle. Saunamajan toteutuksessa on testattu modernin tekniikan mahdollisuuksia hirren käsittelyssä ja ikkunadetaljiikassa.

Autokatoksen ja päärakennuksen rakentaminen alkoi vuonna 2006 ja ne valmistuivat syksyllä 2009. Niiden puuverhoiluna ja kulkusiltojen päällysteenä on käytetty Kanadan tuijaa, intiaanien toteemipuuta, joka sisältää luontaisia lahottajasienten kasvun estäviä kasvimyrkkyjä. Kanadan tuijan tiedetään säilyneen luonnonoloissa yli 200 vuotta. Päärakennuksen runkorakenteet ovat paikalla valettuja betoniseiniä, laattoja ja jäykistäviä mastopilareita. Sisätiloissa betonipinnat on puhtaaksivalun jälkeen käsitelty betonipinnoille soveltuvilla kuultoväreillä. Asuinkerroksen sisäverhouksissa ja kiintokalusteissa on käytetty kuultovahattua koivuvaneria. Päärakennuksen kaikki teräsosat katoksissa, terasseissa, silloissa ja kaiteissa ovat kuumasinkittyjä ja pulverimaalattuja.

Valokuvat: Sirpa Laaninen

HANKETIEDOT:
Heinola 2003- 2009
Korkealuokkainen rakennusryhmä, joka koostuu hirsirakenteisesta sauna- ja majoitus-rakennuksesta sekä betoni- ja puurakenteisesta asuinrakennuksesta, joka toteutetaan matalaenergiaratkaisuin sekä laadukkaan asumisen periaattein.
Laajuus 330 m2
Arkkitehti: Hannu Kiiskilä, Johanna Sipiläinen, Marketta Isola, Lasse Wager, arkkitehdit SAFA, Yukiko Ando, arkkitehti JP, Sirpa Laaninen, sisustusarkkitehti SIO
Rakennuksen luokka: AA