ATT Fallpakantie

2010

ATT Fallpakantie

Kohde käsittää 5 rivitaloa, joissa on kaksikerroksisia korkeatasoisia vuokra-asuntoja, Fallpakan ryhmäkodin tukiasuntoineen sekä Mellunkylän lastenkodin. Rakennukset sijaitsevat kahdella tontilla Fallpakantien molemmin puolin.

Rakennusten ulkoverhous on kaavamääräyksen mukaisesti kuultorapattua tiiltä. Räystäs- ja parvekerakenteet, asuntovarastot ja autokatokset on käsitelty kuultosävyillä. Ryhmäkodin ja lastenkodin julkisivut on sovitettu muiden rakennusten mukaisiksi. Katot ovat valkoista peltiä kaavamääräysten mukaisesti.

Rivitalojen korttelipihat on toteutettu puistomaisesti ja maastoa mukaillen. Maaston korkeusvaihtelusta johtuvat tasoerot on tuettu asuntopihojen kasviaitojen suojaan sijoitetuin luonnonkivin, jotka voivat elää maaston liikkeiden mukaan. Lasten leikkialueet on sijoitettu kaavan mukaisesti autokatosten rajaamille korttelipihoille.

Asuntojen pohjaratkaisut on pyritty tekemään tilaohjelman puitteissa mahdollisimman väljiksi ja järjestelyiltään yksinkertaisiksi. Kaikki asunnot on varustettu asuntokohtaisin saunoin. Ryhmäkoti ja lastenkoti ovat muutettavissa jälkikäteen asunnoiksi.

Kehitysvammaisten ryhmäkoti on kaksikerroksinen ja varustettu hissillä, joka palvelee samalla myös kerrostalon tarpeita. Molemmissa ryhmäkodin asuinkerroksissa on omat ruokailu- ja oleskelutilat sekä sisäyhteys kerrosten välillä. Kerrostalosta on varattu kaksi tukiasuntoa ryhmäkotia varten, joiden lisäksi porrashuoneen yhteydessä on kaksi muuta asuntoa. Kerrostalon asuntojen parvekkeet on lasitettu kaavan ääneneristysmääräysten mukaisesti.

Lastenkodin rakennus jakautuu kahteen kaksikerroksiseen kotiin, joiden välissä on henkilökunnan tilat. Tilat avautuvat pihan puolelle, joka on aidattu todistusoikeudellisista syistä. Tienpuoleinen julkisivu piha-alueineen on tehty mahdollisimman helposti valvottavaksi. Lastenkodin tontilla sijaitsevat yhteistilat ovat kummankin tontin käytössä. Pesutupa ja kerhotila on sijoitettu lastenkodin pohjoispäähän, helpottamaan lastenkodin suuren pyykkimäärän käsittelyä. Sijainnilla on katsottu olevan myös valvonnallisia etuja. Lastenkoti liittyy samalla tontilla olevaan rivitaloon pienen melumuurin välityksellä.

Sijainti: Helsinki

Valmistunut: 2007-2010

Laajuus: 4998 brm2

Tilaaja: ATT Helsingin kaupunki

Rakennuttaja: Puotilan kiinteistöt Oy

Arkkitehtisuunnittelu: Hannu Kiiskilä, Markus Kuusela, Sirpa Laaninen

Sisustus- ja kalustesuunnnittelu: Sirpa Laaninen

Pääurakoitsija: Skanska



Kuvat: