Ilmasotakoulu Aquila

Sijainti: Tikkakoski

Valmistunut: 2004

Laajuus:
Lämmin bruttoala n. 4 500 b-m2
Kylmä bruttoala n. 240 b-m2

Tilaaja: Senaatti-kiinteistöt, Puolustustoimiala

Rakennuttajakonsultti: Puolustushallinnon Rakennuslaitos

Käyttäjät:
Pääesikunta
Ilmavoimien esikunta
Ilmasotakoulu

Suunnittelijat:
Arkkitehtisuunnittelu:
ARRAK Arkkitehdit Oy
Hannu Kiiskilä arkkitehti SAFA
Markus Kuusela arkkitehti SAFA
Sirpa Laaninen sisustusarkkitehti SIO
Maria Isohanni arkkitehti SAFA

Vihersuunnittelu: MA-Arkkitehdit Oy

Rakennesuunnittelu: Finnmap Consulting / Finmacon Häme

GEO-suunnittelu: Geopalvelu Oy

LVI-suunnittelu: Insinööritoimisto J. Markkanen Oy

Sä-suunnittelu: Suunnittelukeskus Oy

AV-suunnittelu: Lightinen Oy

Elinkaarisuunnittelu: JP-Talotekniikka Oy

Urakoitsijat:
Pääurakoitsija: YIT-Rakennus Oy
LVIS-urakoitsija: ARE Oy
Maanrakennusurakoitsija Maanrakennusliike Niska & Nyyssönen Oy

Ilmasotakoulu AQUILA vihittiin käyttöön 31.08.2004. Uudella koulurakennuksella on suuri merkitys ilmavoimien laajentuneen koulutusohjelman toteuttamisessa. Rakennuksen imago ilmentää koulutuksen ohjelmallista uudistumista ja avointa opiskelutapaa, joka on merkityksellinen koko puolustusvoimille. Tilojen tehokkuusaste on korkea, tilaratkaisut harkittuja ja moderneja. Tilojen muunneltavuus mahdollistaa monipuolisen ja sopeutuvan käytön verkko-opiskelusta perinteiseen luento-opetukseen. Erikoisalojen ammatillista opiskelua varten on mm. ajanmukaiset mittalaitelaboratoriot.

Ilmasotakoulu sijaitsee Luonetjärven varuskunta-alueella sotilaskodin ja Kasarmi 1:n muodostamassa kulmauksessa täydentäen paraatikentän tilavaikutelman. Pääsisäänkäynnin korkea katos johdattaa yleisölle avoimiin tiloihin, auditorioon, kirjastoon, osaan luokista sekä kahvioon. Sisätilat on ryhmitelty leveän luokkakäytävän ympärille, joka saa luonnonvaloa koko rakennuksen läpi ulottuvan pitkän valolyhdyn kautta. Sisätilojen ilmettä leimaavat näkyvissä olevat tekniset installaatiot, betoniset runkorakenteet, valkeat kiviseinät sekä kalusteisiin valittu suomalainen tervaleppä. Julkisivujen verhoiluun on käytetty luonnonväriin anodisoitua, merivedenkestävää massiivialumiinia.

Pääsisäänkäyntiä juhlistaa yhdeksän metriä korkea, taiteilija Pertti Kukkosen betonitaideteos "Monitöörikurva", jossa elementtien pintaan on valuvaiheessa lisätty mustaa väripigmenttiä, kuparia sekä värillistä lasia. Toteutuksesta vastasi iisalmelainen Betoni Mestarit Oy. Varat teokseen lahjoittivat ilmavoimat sekä Ilmasotakoulun toimintaa tukevat tahot.

© ARRAK Arkkitehdit Oy 2019