Vaalimaan tulli- ja raja-asema

Vaalimaan tulli- ja raja-asema sijaitsee Virolahdella E 18 valtatien päätteessä, Viipurintien varrella. Asemarakennuksen kautta, molempiin suuntiin kulkeviksi on sijoitettu ajoneuvo-kaistat henkilö- ja linja-autoille sekä kuorma-autoille. Asemarakennuksessa tehdään henkilöiden tulli- ja passitarkastukset sekä tavaraliikenteen tuonti- ja lähtöselvitykset. Nämä tar-kastukset tapahtuvat tietyn toimintaperiaatteen mukaisesti, jota asemarakennuksen tilajärjestys noudattaa tehden tulli- ja raja-asemasta nykyaikaan liittyvän "rituaalirakennuksen".

Asemarakennuksen ulkoista ilmettä leimaavat ajoneuvoliikenteen korkeat tarkastuskatokset, jotka yhdessä aseman toisen kerroksen tilojen kanssa muodostavat maahan saavuttaessa ja maasta lähdettäessä voimakkaan porttiaiheen, mikä havainnollistaa ja kuvaa rakennuksen ja alueen toimintaa ja tarkoitusta. Asemarakennuksen katosten määrää lisättiin keväällä 1998.

Tulli- ja raja-aseman toimintaan liittyy erillinen Autotarkastusrakennus, jossa tehdään maahan saapuvan liikenteen lasti- ja ajoneuvotarkastukset. Samassa rakennuksessa Liikkuva poliisi tekee itärekkojen jarrujen ja kunnon tarkastukset. Maa-ja metsätalousministeriöllä on rakennuksessa EU-määräysten mukaiset elintarvikkeiden tarkastustilat. Eläimien ja eläintuotteiden tarkastuksia varten valmistui vuonna 1997 erillinen Eläintarkastusrakennus.

Info

Sijainti: Virolahti

Valmistunut: 1996

Laajuus: 2 150 m2

Arkkitehdit:

Hannu Kiiskilä, SAFA

Esko Rautiola, SAFA

Hannu Huttunen, SAFA

Marja Nissinen, SAFA

Hanna Pitkänen, SAFA

Tilaaja: Valtion Kiinteistölaitos

Käyttäjät: Vaalimaan Tulli ja Vaalimaan Rajavartioasema, Maa-ja metsätalousministeriö

Rakenteet: Suomalainen Insinööritoimisto Oy SITO / Matti Terho ins, Juha Laitinen ins

LVI-suunnittelu: LVIK- insinööritoimisto Termo Ins Oy

Sähkösuunnittelu: Insinööritoimisto Niilo Liukkonen Oy

Rakennuttamispalvelut: Engel rakentamispalvelut Oy

Pääurakoitsija: Rakennusliike Kasura Oy

Pienoismalli: Seppo Lahti mallimestari

Ota yhteyttä